Funkce tejpovacích pásek a jak správně tejpovat

tejpovani

Tejpovací pásky využívají především sportovci pro lepší stabilitu kloubů, šlach a svalů. Podporují snadnější hojení, průtok lymfy a pomáhají od bolesti. Jak fungují, jaké pásky vybrat a na co si při tejpování dávat pozor?

Co jsou tejpovací pásky?

S myšlenkou použití elastické pásky, která připomíná kůži a dokáže podpořit podkožní vrstvy a svaly, přišel Dr. Kenzo Kase v 70. letech 20. století. Od té doby se páska využívá při léčbě bolesti, poranění měkkých tkání, špatném nastavení tkání a kloubů, otocích a v dalších případech.

Tejpování se nicméně oficiálně neřadí mezi léčebné metody nebo zdravotní pomůcky. Dosud se totiž nenašly žádné klinicky podstatné důkazy, že tejpovací pásky odstraňují bolest nebo podporují účinnost svalstva. I přesto má široké spektrum podporovatelů, kteří jsou s pozitivními výsledky po použití pásky spokojeni.

Jak tejpovací pásky fungují?

Tejpy, tejpovací pásky, kyneziologické pásky – názvů najdete několik. Jsou terapeutickým nástrojem, který využívají rehabilitační specialisté napříč obory (pediatři, ortopedi, fyzioterapeuti a další) a v různých úrovních péče (akutní, ambulantní, domácí, rehabilitační).

Jsou elastické a aplikují se přímo na kůži. Tím se způsobí nadzvednutí kožních a podkožních vrstev a vazivového obalu svalu. Zvětšený prostor mezi svalem a podkožními vrstvami snižuje krevní tlak a lymfatickou cirkulaci. Kromě toho tejpování způsobuje také různé elektrochemické změny, redukuje tlak na receptory, a tím snižuje bolest.

Páska se díky svým vlastnostem podobá kůži. Je elastická, má schopnost se natáhnout nebo smrštit – natáhne se až na 140–160 % své původní délky, aniž by se poškodila její vlákna. Takto natáhnutý tejp vydrží na těle 3–10 dní i při praktikování vodních sportů.

Typy tejpovacích pásek

Tejpy se rozdělují na fixační tejpy a kineziotejpy. První typ jsou silné lepicí náplasťové pásky, které slouží k pevné fixaci tkáně. Oproti tomu kineziotejpy se svaly pracují. Jejich účinků se nejčastěji využívá ke zpevnění hlezna kolene nebo ramene.

Tejpovací pásky se zpravidla vyrábějí ze syntetických materiálů. U běžných tejpů slouží pro výrobu přírodní materiál v podobě bavlny vysoké jakosti, spodní část pásky pokrývá akrylátové lepidlo. Lepidlo je záměrně rozvrstveno nerovnoměrně, což zajišťuje cirkulaci vzduchu pod tejpem. Obecně je tak rozdíl mezi jednotlivými tejpy především v jejich adhezi neboli přilnavosti, tedy v tom, jak páska lepí. To je možné zjistit v popisku konkrétního výrobku.

Dle síly lepidla je možné zakoupit různé tejpy, přičemž s těmi nejpevnějšími můžete chodit dokonce i plavat. Naopak tejpy s lepidlem slabším jsou vhodné i pro děti. Výběr barevné varianty u klasických kineziologických tejpů odkazuje na jejich elasticitu, a tedy na sílu tejpu. Řada dnešních výrobců se už však tímto neřídí a barva nemá na mechanické vlastnosti pásky vliv.

Čemu se při tejpování (ne)vyhýbat?

  • Před tejpováním je ideální vyzkoušet reakci kůže na pásek. Stačí nalepit malý kousek tejpu na břicho nebo na vnitřní stranu předloktí a sledovat, jestli se během 24 hodin objeví alergická reakce nebo jiné podráždění.
  • Tejpuje se na čistou, odmaštěnou, oholenou a suchou pokožku.
  • Páska se aplikuje na natáhnutý pohybový segment a při jeho stáhnutí se páska zvrásní.
  • Páska musí dobře přilnout k pokožce. Proto se tejpuje alespoň hodinu před sportem, nejlépe den před výkonem.
  • Po odstranění je důležité dopřát si 24 hodin na regeneraci a tejpování vynechat.
  • Tejpovací pásky se nesmějí lepit na ekzémy, bradavice, otevřené rány, podrážděnou kůži, kožní oděrky, znamínka, čerstvé jizvy, křečové žíly nebo při cukrovce.

Jak odstranit tejpovací pásku

Otejpovaná část těla se ponoří do teplé vody, pokud tomu nebrání okolnosti, jako je podrážděná pokožka, hojící se jizvy a podobně. Tejp z těla netrhejte rychle, aby nedošlo k poranění kůže. Na odstranění také existují speciální přípravky.

Tejpování bez porady s odborníkem

Ačkoliv existují návody, jak tejpovat, první aplikace je ideální od odborníka (fyzioterapeuta, certifikovaného terapeuta a podobně). Ten zkonzultuje zdravotní stav a doporučí správný postup, aby pacient předešel zhoršení svých potíží. Samotné aplikaci vždy předchází diagnostika, díky které odborník zvolí vhodný typ pásky. Následně už pacient tejpuje samostatně nebo s asistencí druhé osoby.

I když tejpovací páska není schválená jako zdravotnický materiál, stále má vliv na zdraví. Proto není radno podceňovat její výběr a je dobré pořizovat ji u specializovaných dodavatelů.