Jak vybrat dezinfekci? Naučte se správně používat různé druhy dezinfekcí

druhy desinfekce

Dezinfekci vybírejte podle toho, proti čemu a na co ji chcete používat. Nejde o univerzální prostředek – ne každý přípravek odstraní všechny patogeny a nehodí se pro každý povrch. Těžko použijete dezinfekci na ruce k odstranění patogenů na podlaze, stejně tak dezinfekci na povrchy nikdy nepoužívejte k dezinfikování částí těla. Jak se v dezinfekčních prostředcích orientovat? Pomůžeme vám.

Dezinfekce podle použití

Dezinfekce na plochy a povrchy

Pro dezinfekci povrchů a ploch i citlivých materiálů zdravotnických prostředků jsou ideální přípravky s nízkým obsahem alkoholu. Povrchy přístrojů jsou totiž konstruovány z různých materiálů, často citlivých vůči agresivním dezinfekčním prostředkům.

Dezinfekce na ruce

Kvalitní dezinfekce na ruce, které jsou certifikovány pro použití ve zdravotnictví, splňují kromě účinnosti proti širokému spektru virů a mykobakterií i požadavek na snášenlivost s pokožkou, kterou výrobci dokládají dermatologickými testy. To znamená, že tyto přípravky obsahují kromě alkoholu další ochranné složky, jež zaručují, že i při častém používání zůstane pokožka chráněna před vysušením způsobeným alkoholem.

Dezinfekce na rány

Přípravky pro dezinfekci kůže ničí choroboplodné zárodky, které ulpívají na naší pokožce nebo sliznicích. Používají se nejčastěji k ošetření povrchových ran pro zabránění mikrobiální infekce, ale i na neporušenou kůži, například před vpichem injekční jehly. Minimalizovat osídlení kůže bakteriemi je nutné také před každým operačním zákrokem.

Dezinfekce na nástroje

Dezinfekce nástrojů, přístrojů a pomůcek se provádí naložením nástroje do dezinfekčního přípravku nebo postřikem. Prodávají se buď ve formě dezinfekce, která je ihned připravena k použití, nebo jako dezinfekční koncentrát, který musíte před použitím naředit.

Dezinfekce podle typu

Dezinfekce ve spreji je poháněna mechanicky, pumpičkou či hnacím plynem. Využívá se k dezinfekci úst, drobných kožních poranění, po bodnutí hmyzem nebo jako povrchová dezinfekce kůže před chirurgickými zákroky.

Dezinfekční gely se hodí pro dezinfekci rukou bez použití vody. I přesto je potřeba si ruce před nanesením umýt nebo použít vlhčené či dezinfekční ubrousky. Na znečištěné nebo mastné ruce totiž gel nikdy nefunguje 100%.

Dezinfekce podle účinných látek

Jódová dezinfekce a peroxid vodíku

Jódová dezinfekce a peroxid vodíku patří mezi nejznámější oxidační činidla – skupinu látek, které způsobují oxidaci (rozklad) buněčné membrány mikroorganismů. Ty tak ztrácejí strukturu, rozkládají se a umírají. Peroxid vodíku jako 3% vodní roztok se používá k dezinfekci otevřených ran a zastavení krvácení. Vysoká koncentrace ale může lidskou pokožku poleptat.

Běžně dostupný jód se skládá z jodidu draselného rozpuštěného v ethanolu. Používá se ke zničení virů a bakterií ve vodě i v ranách. Mezi další oxidační činidla patří chlornan sodný nebo hypermangan.

Alkoholová dezinfekce

Alkohol v podobě ethanolu v koncentraci 60–70 % nebo isopropanolu v koncentraci 70 % se používá jako účinná látka k očištění pokožky. Likviduje široké spektrum mikrobů s výjimkou spor bakterií a hub. Alkoholové dezinfekce nejsou žíravé, nezpůsobují korozi a nejlépe účinkují v kombinaci s čistou vodou.

Dezinfekce podle účinnosti

Jednotlivé dezinfekční přípravky se liší spektrem patogenů, které likvidují. Virucidní dezinfekce působí proti virům, antibakteriální či baktericidní působí proti bakteriím, levurocidní proti kvasinkám a antifungiální či fungicidní proti houbám. Ne každá látka nebo kombinace látek zabírá na všechny patogeny, proto je potřeba pečlivě vybírat a číst si obaly nebo příbalové letáky, které prozradí, proti čemu daná dezinfekce účinkuje.

Výběr dezinfekce tedy v konečném důsledku nezáleží jen na samotném prostředku, ale také na typu patogenu, mechanismu přenosu, prostředí a dalších proměnných. Proto se při výběru ideálního typu dezinfekce obraťte na specializovaného dodavatele zdravotnických materiálů.