Jak vybrat jednorázové rukavice?

jednorázové zdravotní rukavice

Že o jednorázových rukavicích není potřeba tolik přemýšlet? Jejich výběr není tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Musejí splňovat požadavky na tloušťku, povrchovou úpravu, bariérovou ochranu, pevnost v tahu, pružnost a odolnost proti propíchnutí. Přečtěte si, jaké parametry potřebujete při výběru jednorázových rukavic vzít v úvahu.

Výběr jednorázových rukavic podle materiálu

Nejpoužívanějšími materiály pro jednorázové rukavice jsou přírodní kaučukový latex, nitril a vinyl.

Latexové rukavice

Přírodní kaučukový latex je zpracovaný rostlinný produkt. Rukavice z něj poskytují spolehlivou bariérovou ochranu, stálý střih a pružnost a jsou oblíbenou volbou pro průmyslové i lékařské využití. Nevýhodou latexu je možnost vzniku alergických reakcí.

Gumové rukavice

Gumové – vinylové – rukavice se používají jako ekonomická varianta v případech, kdy pracovník často mění rukavice. Vinylové rukavice se hodí jako víceúčelové rukavice pro všeobecné použití a při činnostech, které nevyžadují vysoký stupeň hmatové citlivosti. Jsou oblíbenou volbou v potravinářském průmyslu.

Jednorázové nitrilové rukavice

Nitril je jeden z nejoblíbenějších materiálů rukavic. Kopíruje pozitivní vlastnosti latexu (pružnost, pevnost a odolnost), ale nehrozí u něj vznik alergických reakcí na latex. Jde o syntetický materiál, který vykazuje vlastnosti podobné kaučuku. Nitrilové rukavice jsou široce využívány ve všech průmyslových odvětvích.

Rukavice podle způsobu využití

  • Technické a úklidové rukavice se používají především pro úklidové a údržbářské práce. Často není potřeba řešit jejich sterilitu nebo povrchovou úpravu.
  • Vyšetřovací rukavice už musejí být označeny jako zdravotnický prostředek. Využívají se ve zdravotnictví, zubním lékařství, záchranné službě (EMS), při vymáhání práva, v pečovatelských domech, tetovacích salonech a veterinárních oborech.
  • Chirurgické rukavice jsou taktéž označeny jako zdravotnický prostředek a odpovídají požadavkům norem.

Vlastnosti jednorázových rukavic

Důležité vlastnosti, které je potřeba při výběru jednorázových rukavic zohlednit, jsou tloušťka, povrchová úprava, bariérová ochrana, pevnost v tahu a odolnost vůči propíchnutí.

Tloušťka materiálu rukavic se obvykle měří v milimetrech a pohybuje se v rozmezí 4–8 milimetrů. Rukavice s menší tloušťkou umožňují lepší obratnost, pružnost a cit pro dotek. Vyšší tloušťka má pružnost menší, ale lépe chrání a je odolnější.

Povrchová úprava ovlivňuje úroveň přilnavosti rukavic. Rukavice na jedno použití s texturou mají viditelnou strukturu, která je snadno nahmatatelná. Textura může pokrývat celou plochu prstů a dlaně, ale někdy i konečky prstů. Texturované povrchy obecně zlepšují úchopové vlastnosti rukavic.

Pudrované rukavice se snadněji navlékají a svlékají, nicméně pudr má podíl na vzniku alergií na latex. V latexových rukavicích pudr působí jako vzdušný nosič latexových bílkovin. Nepudrovaných rukavic existují dva typy: chlorované a nechlorované. Tyto typy jsou založeny na procesu použitém k výrobě rukavic bez pudru. Ty chlorované jsou bez částic a rychleji se nasazují.

Pevnost rukavic se měří podle odolnosti proti roztržení, propíchnutí a přetržení a také podle schopnosti roztažení. Testy obvykle zahrnují pevnost v tahu, prodloužení nebo pružnost a odolnost proti propíchnutí.

Pohodlí a střih

Kromě ochrany by měly jednorázové rukavice poskytovat i pohodlí a mít ideální velikost. Správně padnoucí rukavice mohou pomoci zlepšit výkon a snížit únavu rukou. Chcete-li změřit velikost své ruky, omotejte metr kolem dlaně v jejím nejširším místě. Tato míra (v palcích) odpovídá velikosti rukavic (například míra 9 “ = velikost 9).

Náklady

Při zvažování, které jednorázové rukavice si pořídit, jsou důležitým faktorem také náklady. Obecně se nitril často považuje za dražší než latex, který se zase často považuje za dražší než vinyl. Volba nejlevnějších rukavic nemusí být ideální, ale dražší výrobky nemusejí vyhovovat rozpočtu. Nejlepším přístupem je vybrat si nejkvalitnější jednorázové rukavice, které vyhovují potřebám, za nejlepší cenu.