Jak vybrat ortézy kolena jako rehabilitační pomůcku

ortéza na koleno

Ortéza kolena je běžně dostupná lékařská a rehabilitační pomůcka. Je dostupných mnoho typů a každý z nich je určený k úlevě od konkrétního problému kolene. Přečtěte si seznam některých častých problémů s koleny a typu kolenní ortézy, která se k nim využívá.

 

K čemu ortéza kolena slouží?

Kolenní ortézy poskytují oporu, stabilitu a potřebný tlak na koleno a jeho okolí. Pomáhají při zotavování ze zranění a zabraňují jeho zhoršení. Odlehčují tlak na koleno a zpomalují postup degenerace tím, že zabraňuje dalšímu opotřebení kloubu.

Odlehčovací ortézy kolenního kloubu zmírňují bolest u osob trpících osteoartrózou tím, že přenášejí váhu na silnější oblasti a umožňují tělu obnovit funkci poškozených nebo oslabených oblastí.

 

Typy kolenních ortéz

Existuje několik typů kolenních ortéz, studie o inovacích v oblasti kolenních ortéz z roku 2019 definovala 4 hlavní typy:

Funkční ortézy

Snižují nestabilitu kolene, chrání a podporují kolenní kloub po úrazech, stabilizují klouby a předchází budoucím zraněním. Jsou z měkkých a poddajných materiálů, které pomohou udržet čéšku a další klouby na svém místě. Nevážou se na konkrétní období po zranění, mohou se využít kdykoliv.

Profylaktické ortézy

Předcházejí zranění kolene nebo snižují jejich závažnost. Používají se při rizikových kontaktních sportech, jako je fotbal. Tlumí nárazy v případě kolize.

Patellofemorální ortézy

Brání laterálnímu posunu čepičky kolene, snižují bolest kolene a udržují souhru kolenních vazů.

Ortéza jako rehabilitační pomůcka

Umožňují chráněný pohyb po poranění nebo chirurgické reparaci kolene. Zajišťují stabilitu kolene a kontrolují jeho pohyb. Pacient je nosí bezprostředně po operaci několik týdnů. Jde o silnou a pevnou ortézu pro účinnou rekonvalescenci.

Jako pátý typ uvedeme také kolenní návleky. Ačkoliv se technicky nejedná o kolenní ortézu, jde o nejběžnější typ kolenní podpory. Tento kompresní návlek se nasazuje přímo na koleno a chrání před určitými typy zranění. Mezi studiemi ale jako zdravotní pomůcka podporu příliš nemají.

 

Úrovně ochrany ortéz

Při výběru kolenní ortézy se rozlišují tři úrovně ochrany. Ortéza 1. úrovně nabízí nejmenší podporu a je pružnější. Jako kolenní návlek se využívá pro úlevu od bolesti a mírnou až střední podporu pro zachování aktivit pacienta.

Ortézy 2. úrovně poskytují větší ochranu než předchozí úroveň. Nejsou tolik flexibilní, ale stále umožňují velký rozsah pohybu. Příkladem jsou omotávací ortézy a kolenní pásky. Ty poskytují mírnou až střední podporu kolena pro úlevu od bolesti, která je spojená s nestabilitou vazů a zánětem šlach.

Ortéza 3. úrovně nabídne největší podporu a pohyb s ní je omezený. Tento typ ortézy je těžký, ideální pro rekonvalescenci po operaci, kdy by měl být pohyb kolene omezený, aby nedošlo k opětovnému zranění. Existuje také verze 3+, která je nejlepší pro pomoc při úlevě od bolesti a podporuje při středně závažných až závažných nestabilitách a stavech.

 

Široký výběr druhů kolenních ortéz

Kolenní ortézy mohou být užitečným terapeutickým nástrojem, který poskytuje oporu a tlumí bolest při jednom nebo více z následujících problémů:

  • přetěžování kolene
  • akutní zranění kolene
  • po operaci
  • podpora při osteoartróze

Některé studie naznačují, že profylaktické ortézy, které poskytují ochranu před zraněním, nemusí jako prevence fungovat.

Ortéza při rekonstrukci zkříženého vazu kolene

Ortézy se používají při nestabilitě předního zkříženého vazu, zadního zkříženého vazu, postranních kolenních vazů, při rotační a kombinované nestabilitě. Pacient nosí po operaci vazu pevnou fixní ortézu přibližně 4–6 týdnů. Chrání koleno proti poškození operovaného vazu při náhlých pohybech.

Ortéza po operaci menisku

Ortéza není při běžném odstranění menisku potřeba. Přikládá se pouze v případě sešití menisku kvůli vytvoření dostatečně pevné jizvy, a to na dobu 3–4 týdnů. I v tomto případě se volí ortéza s limitovaným pohybem. Až poté začínají rehabilitace a postupné cvičení pohybu.

Ortéza při osteoartróze

Kolena jsou jedním z nejčastějších kloubů postižených osteoartrózou, což je opotřebení ochranné chrupavky na konci kostí. Mírná osteoartróza vyžaduje jen měkkou ortézu, případně kolenní návlek. Při středně těžké až těžké osteoartróze je lepší odlehčovací ortéza, která pomůže artritické straně kolenního kloubu.

Ortéza při syndromu patelofemorální bolesti

K patelofemorálnímu bolestivému syndromu dochází zejména u sportovců, když je chrupavka pod čéškou poškozena v důsledku zranění nebo přetížení. Obecně tento problém nevyžaduje pevnou nebo příliš podpůrnou ortézu, pomoci může otevřená patelární ortéza nebo kolenní návlek.

 

Typ ortézy určí lékař

Ačkoliv jsou ortézy široce dostupným zbožím, o jejím typu pro konkrétního pacienta rozhoduje lékař na základě anamnézy. Špatný výběr může pacientovi i uškodit.

Kolenní ortézy jsou navíc jen jedním z rehabilitačních nástrojů a zdravotních pomůcek pro řešení problémů s koleny. Další možnosti léčby zahrnují rehabilitace, cvičení a protahování.