Jakou pipetu si vybrat?

pipety

Jak poznáte, která pipeta je ta pravá pro vaše zamýšlené využití, když je na trhu tolik různých variant? Existuje několik základních typů pipet – plastové dle Pasteura, sérologické, mechanické a řada dalších. Přečtěte si o nich více a dozvíte se, k čemu je využijete.

Pipeta plastová dle Pasteura

Pasteurovy pipety jsou určené k bezpečnému a pohodlnému přenášení kapalin. Na trhu existuje široký výběr objemů, délek, tvarů i typů špiček těchto pipet. Pasteurovy pipety jsou v podstatě plastové či skleněné trubičky, které jsou na dolním konci zúžené do úzkého otvoru a na horním konci opatřené plastovou nebo pryžovou baňkou. Utěsněním otvoru se přemění na uzavřenou nádobu.

Plastové jednorázové pipety jsou vhodné v biochemických a chemických laboratořích pro kapaliny do teploty 70 °C. Jsou netoxické a chemicky inertní vůči biologickým kapalinám a většině kapalin, nicméně je nelze použít pro oxidující chemikálie. Jsou jednorázové, a tudíž nikdy nedochází ke křížové kontaminaci. Jsou vhodné pro krevní bankovnictví (velikost 2 mililitry), analýzu moči, hematologii, mokrou chemii, mikrobiologii a sérologii. Alternativou jsou skleněné Pasteurovy pipety, které využijete tam, kde narazíte na omezení plastového materiálu.

Sérologické pipety

Sérologické pipety jsou ideální volbou pro přesná měření. Často se používají v laboratorním prostředí k přenosu přesných objemů kapaliny – od méně než 1 mililitru až po 50 mililitrů. Sérologické pipety jsou navrženy v různých formách, včetně plastových, sterilních, opakovaně použitelných a skleněných, což poskytuje široký výběr pro potřeby laboratoří.

Sérologickou pipetu nejlépe využijete při přelévání kapalin mezi nádobami, míchání chemických roztoků nebo pokládání činidel, která se skládají z různých hustot. Každý z těchto postupů vyžaduje vysokou pozornost věnovanou detailům při nasávání a dávkování roztoku. To znamená, že budete potřebovat výrobek, který vám umožní řádnou kontrolu až na mililitr.

Elektronické pipety

Elektronické pipety umožňují rychlé, přesné a pohodlné pipetování. Jsou ergonomické a velmi snadno se používají. Kvalitní a vysoce výkonný bateriový provoz umožňuje náročné používání během rušných časů v laboratořích. Displej usnadňuje nastavování a odečítání, čímž snižuje nebo eliminuje chyby.

Motorizovaný píst se zabudovanou kontrolou chyb zvyšuje přesnost a poskytuje spolehlivé výsledky nezávisle na uživateli pipety. Elektronické pipety fungují díky účinné lithium-iontové baterii, která nabízí dlouhou dobu provozu na každé nabití.

Vícekanálové automatické pipety

Vícekanálové pipety mají jednoduchou obsluhu, nízkou hmotnost a pohodlné použití. Jsou často vybaveny 360° otočným rozdělovačem, který umožňuje univerzální použití pravou nebo levou rukou. Mechanické pipety s pevně daným objemem jsou často barevně označeny pro rychlou identifikaci, další typy umožňují nastavení objemu uživatelem. Vícekanálové pipety jsou ideálním řešením pro dávkování stejného množství roztoku v různých časech, což umožňuje efektivnější práci v laboratoři.

Jak vybrat správnou pipetu?

Při výběru správné pipety záleží na mnoha faktorech: na tom, s jakým typem vzorků budete pracovat, jaký objem kapaliny chcete dávkovat, jak přesní potřebujete být a podobně. Výběr ideální pipety proto vyžaduje počáteční průzkum a odpovědi na několik otázek. Pokud si výběrem nejste jistí, neváhejte se obrátit na odborníky, kteří dodávají materiál (nejen) pro lékařské účely už více než 30 let.