Samodržící obinadlo – snadno použitelný kompresní obvaz

samodržící obinad

Samodržící obinadla skvěle plní svou funkci, aniž by se přilepila ke kůži, vlasům nebo oblečení. Díky materiálu se dokážou roztáhnout až na dvojnásobek své délky a využijete je pro různou míru komprese. Jak fungují a na která zranění je lepší použít klasický obvaz?

Elastické samodržící obinadlo drží díky principu suchého zipu

Samodržící obinadlo drží na místě díky přirozené elasticitě netkaného materiálu bez použití pásky nebo svorek. Používá se v ortopedii, při péči o rány i popáleniny, především na kloubech a oblých částech těla. Hlavní výhoda samodržícího obinadla je, že poskytuje rychlou úlevu od poranění a traumat. Přikládá se přímo na postižené místo, aniž by se přilepilo ke kůži. Není třeba ho upevňovat, drží díky principu suchého zipu a přilne samo na sebe. Neuvolňuje se, neposunuje se, nelepí se ani na vlasy nebo oděv.

Slouží jako podpůrný a kompresní obvaz nebo pro upevnění kanyl, hodí se také jako účinný obvaz na rány v oblastech, jako je podpaží nebo třísla, které jsou těžko přístupné. Je ideální na celou řadu poranění včetně řezných ran, škrábanců, popálenin a puchýřů. Bez latexové úpravy je vhodné i pro alergiky nebo osoby s citlivou pokožkou.

Kdy použít speciální elastická obinadla a kdy klasický lékařský obvaz?

Pokud jde o výběr mezi samodržícím a klasickým lékařským obvazem, má každý materiál svá pro a proti. Pro dosažení nejlepších výsledků je ideální využít různé typy obvazů v odlišných situacích.

Samodržící obinadlo má lepší pružnost a nabízí větší kompresi. Díky svým vlastnostem poskytuje skvělou podporu při ošetřování ran pro osoby, které mají problémy s pohyblivostí, citlivostí na latex nebo potřebují mít rány často zakryté, aby se vyhnuly infekci nebo kontaminaci. Jeho využití je široké. Použijte je k udržení obvazů ran na místě i k podpoře a kompresi poraněných svalů nebo kloubů.

Klasické elastické obinadlo vytváří lehkou a střední kompresi. Rovnoměrný tlak působí pouze na povrchové žíly. Jeho volná vazba umožňuje přístup vzduchu k ráně, pomáhá kůži dýchat, zabraňuje infekci a nedráždí pokožku. Krátkotažné obinadlo se používá jako podpůrný a odlehčovací obvaz při poškození pohybového aparátu. Využití najde i jako sportovní bandáž a k připevnění dlah. Nízká tažnost způsobuje tuhou kompresi s vysokým pracovním a nízkým klidovým tlakem.

Opakovaná fixace zraněné části těla

Opětovná použitelnost samodržícího obvazu záleží na několika faktorech. Pokud obinadlo pro přilnavost využívá vrstvu akrylového lepidla nebo latexu, je při opakovaném používání lepidlo slabší a špatně přilne. Samodržící obvaz bez latexu funguje na principu suchého zipu a jde znovu použít. Je nepravděpodobné, že se obvaz opotřebuje pouhým omotáním kolem části těla. Vydrží dokonce několik týdnů podle toho, jak intenzivně jej používáte a kde jej aplikujete.

Důležité je měnit obvaz každý den nebo dva, aby nedošlo k infekci, zejména pokud je rána vlhká nebo znečištěná. Neskladujte obvazy na místech, kde na ně mohou působit vysoké teploty. Způsobují předčasné zhoršení kvality obou typů lepidel v obou obvazech.