Vše o jednorázových prostěradlech a papírových podložkách

jednorázové prostěradlo

Jednorázové hygienické podložky a prostěradla najdou využití v ordinacích i při péči na lůžku. Pacientovo pohodlí a jednoduchá manipulace je důležitou součástí každodenní péče a jednorázové prostředky ji mnohonásobně usnadňují. Na co se zaměřit při jejich výběru?

Využití jednorázových lůžkovin

Jednorázový materiál se používá na pokrytí vyšetřovacích stolů a lehátek všude tam, kde při vyšetření dochází ke kontaktu obnažené části těla s podložkou. Po každém pacientovi je potřeba podložku vyměnit. Při manipulaci s ní je také nutné vědět, že každé použité prádlo je kontaminované. Pacient při manipulaci nepomáhá a podložka či prostěradlo se poskládá bez zbytečného roztřepávání.

Jednorázové podložky se využijí i na lůžku, pokud má pacient operační ránu, kožní defekt, invazivní vstup v oblasti břicha, hýždí nebo stehen nebo má potíže s vyprazdňováním. V takovém případě se tyto podložky využívají jako ochrana lůžkovin před znečištěním a usnadňují jejich výměnu. Od dříve využívaných gumových podložek se opouští, protože představují velké riziko pro vznik opruzenin a množení anaerobních mikroorganismů.

Jednorázové prostěradlo

Jednorázová prostěradla jsou hygienickou a ekonomickou variantou k bavlněným prostěradlům. Prostěradlo je určeno pro krátkodobé použití jako ochrana před znečištěním v případě krátkodobých pobytů na lůžku anebo s častou výměnou povlečení. Využívají se na ARO, infekčních odděleních, JIP, u záchranné služby, ale také na zakrytí lehátek a stolů v kosmetických a masérských salonech a tetovacích studiích.

Prostěradlo bývá vyrobeno z několika vrstev celulózy nebo ze zdravotně nezávadné netkané polypropylenové textilie o různé gramáži (často je to 30 g/m²) s PE nátěrem. Další variantou je kombinace jemné buničiny a vrstvy tenké netkané textilie. Díky němu je jednorázové prostěradlo mechanicky odolnější, jemné na povrchu, více savé a nepropustné, čímž se zabraňuje znečištění lůžek či nosítek. Pro snadnější používání se využívají prostěradla s gumičkou po obvodu.

Jednorázové prostěradlo je nepropustné a voděodolné, vysoce odolné vůči roztržení. Je zdravotně a hygienicky nezávadné a vykazuje vysokou odolnost vůči napadení plísněmi a mikroby. Jednorázová prostěradla z netkané textilie v roli zajišťují vysokou úroveň hygieny a ochranu matrace a vyšetřovacího lůžka. Zabrání znečištění lehátka a přenosu kožních onemocnění.

Papírové vyšetřovací podložky

Další možností hygienické a ekonomické varianty použití místo běžných bavlněných prostěradel jsou papírové vyšetřovací podložky. Klinické vyšetřovací podložky jsou snadným řešením, jak vyšetřovací lůžko udržovat čisté a vždy připravené k dalšímu použití. Stačí vždy jen stáhnout z lůžka použitou a natáhnout novou. Obvykle se skládají ze dvou vrstev buničiny, která absorbuje tekutiny. V kombinaci s polyethylenovou folií zabraňuje prosáknutí, některé vyšetřovací podložky jsou také vybavené vrstvou proti smýkání na lůžku.

Spolehlivý dodavatel

Jednorázová prostěradla i klinické vyšetřovací podložky se vyrábí v široké škále rozměru a mají uplatnění ve všech lékařských ordinacích. Prodávají se v praktických rolích, ze kterých jdou jednotlivé kusy snadno odvinout a utrhnout. Nebo jako nařezané a skládané archy v boxech.

Pro jejich výběr a nákup se neváhejte obrátit na INSET, svého spolehlivého dodavatele laboratorních a zdravotnických pomůcek a materiálů.